prev
next
مصرف بهاندازهی پروتئین برای حفظ سلامتی ضروری است. مصرف پروتئین کافی و باکیفیت برای ورزشکاران و کسانی که میخواهد وزن کم کنند، اهمیت بسیاری دارد. کمبود پروتئین میتواند علائمی در بدن بر جای بگذارد. اضطراب، بدخوابی و کلسترول بالا تنها چند مورد از علائم کمبود پروتئین در بدن هستند. در این مطلب میخواهیم درمورد این علائم و چگونگی افزودن پروتئین بیشتر به رژیمغذایی صحبت کنیم.
پروتئینها زنجیرهای بلند از اسیدهای آمینه هستند. اسیدهای آمینه مولکولهایی ضروری برای بدن هستند که آنها را از طریق غذاها تامین میکنیم. اسیدهای آمینه در غذاهای مختلفی وجود دارند. بیشترین میزان پروتئین در منابع غذایی جانوری همچون گوشت، لبنیات، تخممرغ و ماهی وجود دارد. ولی بعضی از غذاهای گیاهی مانند حبوبات و دانهها نیز محتوی مقدار خوبی از پروتئینها هستند. پروتئین بخش مهمی از ساختار بدن است. عضلات از پروتئین ساخته شدهاند. غذاهای پروتئینی میتوانند سوخت و ساز را افزایش دهند و ابزاری بالقوه برای چربیسوزی باشند. بدن انسان برای ساخت سلولها و بافتها به پروتئین نیاز دارد.
خستگی از علائم کمبود پروتئین در بدن است. دکتر یان ون دورسن (Jan van Deursen) یکی از محققان مایو کلینیک ( یکی از معتبرترین مراکز و دانشگاههای علوم پزشکی جهان ) مطالعاتی را در خصوص علت سرطان آغاز کرد ولی خیلی زود مطالعاتش جهت دیگری پیدا کرد. چه چیزی باعث پیری میشود؟ این سوالی بود که به مطالعات او جهتی تازه داد. تحقیقات او نشان داد میان پیری و کمبود چند پروتئین خاص ارتباطی مستقیم وجود دارد. ون دورسن و تیمش ژنهای یک موش را بهگونهای اصلاح کردند که آن موش به کمبود پروتئینی خاص به نام BubR1 دچار شود. درادامه آنها مشاهده کردند که این موش 4 تا 5 برابر سریعتر از موشهای دیگر پیر میشود. با افزایش سن میزان پروتئین BubR1 بهطور طبیعی در بدن کاهش مییابد. در این مطالعه میزان این پروتئین در عضلات، قلب، مغز، طحال و تخمدان موش مورد آزمایش کمتر از حد طبیعی بود. بهنظر میرسد این پروتئین در انسان نیز نقشی مشابه با موشها داشته باشد و کمبودش موجب بروز آب مروارید، بیماریهای قلبی، گوژپشتی و تحلیل عضلات شود. جالب این است که این مشکلات درهنگام سالخوردگی که میزان پروتئین BubR1 کاهش مییابد، شایعترند.
علائم کمبود پروتئین در بدن مانند گوشتها و برخی گیاهان مانند حبوبات منبع خوبی برای تامین پروتئین هستند. دانستن اینکه چه باید بخورید، چقدر باید بخورید یا چه زمانی غذا بخورید برای بسیاری گیجکننده است. امروزه با توصیههای گوناگونی که میشنوید، احساس میکنید که برای حفظ سلامتی خود و خانوادهتان باید یک مدرک تغذیه داشته باشید. علاوهبر اینها گاهی اوقات نتایج حاصل از مطالعات متناقض و گیجکننده میشوند. حال میخواهیم این مشکلات را تاحدی برایتان آسانتر کنیم. زمانی که پای پروتئین درمیان باشد، باید چند راهنمایی ساده را دنبال کنید. ابتدا بدانید که باید خودتان و عزیزانتان پروتئین را بهطور منظم دریافت کنید. ثانیا برای دریافت نتایج مثبت از پروتئین مصرفی باید منابع مناسبی را برای دریافت پروتئین انتخاب کنید.
از طریق جستجو در برخی از منابع، مقدار پروتئین موجود در غذاهای مصرفیتان را مشاهده کنید تا بفهمید که بهطور متوسط چقدر پروتئین در روز مصرف میکنید. درصورتی که پروتئین مصرفیتان کمتر از مقدار موردنیاز است، به آن بیفزایید.