prev
next
محققان دوران بلوغ را که تحولات روحی، اخلاقی و رفتاری بسیاری در جوان بهوجود میآید، تولد مجدد همراه با دگرگونی عمیق در وجود یک انسان میدانند. جوان در این دوره از سنی که از دنیای کودکی خارج شده ولی هنوز به مرحله بزرگسالی نرسیده است، میخواهد از موجودی که پیش از این بوده، فاصله بگیرد و بهسوی موجودی که میخواهد باشد، گام بردارد ( هویت جویی ); به فاصله گرفتن از خانواده و آداب و رسوم و سنن قدیم تمایل دارد و در این فرایندها دچار خودشیفتگی، خودبینی، غرور و... میشود. او برای کشف دنیای درونی خویش از تخیل و خیالپردازی بهره میگیرد تا خود را بدانگونه که میخواهد برای خویشتن متجلی سازد و ارضا شود. جوان که از دنیای وابستگی کودکی رها شده ولی هنوز بهدنیای تجربه نرسیده، در برزخ بین این وابستگی و استقلالطلبی به سر میبرد و خود را در شرایطی میبیند و میشناسد که غرورآمیز است، توان جسمی و اندامی او و مطرح شدنش در رسانهها و... بر این غرور میافزاید و چون این غرور و به قول روانکاوان تورم روانی او با موانع خارجی برخورد میکند، برای ارضا و آرامش خویش به خیالپردازی و تخیل پناه میبرد.
درحالیکه متخصصان پزشکی در مورد محدوده سنی برای تعریف بلوغ زودرس موافق نیستند، بسیاری از پزشکان معتقدند که در صورت بروز علائم و نشانههای بلوغ ( رشد موهای پستان یا پوستی ) قبل از سن 7 سالگی برای دختران و 9 سالگی در پسران باید ارزیابی پزشکی برای بلوغ زودرس انجام شود. بلوغ زودرس میتواند با مشکلات روانی همراه باشد که ممکن است بر رشد عاطفی کودک تأثیر بگذارد. بلوغ زودرس در دختران بسیار شایعتر از پسران است. بسیاری از دختران در صورت عدم بروز هرگونه بیماری یا شرایط بلوغ زودرس را تجربه میکنند اما در پسران، بلوغ زودرس به احتمال زیاد با یک مشکل اساسی پزشکی همراه است. در حالیکه در بسیاری موارد علت دقیق بلوغ زودرس مشخص نمیشود، تعداد کمی از موارد مربوط به ناهنجاری تخمدانها یا بیضهها، ناهنجاریهای غده تیروئید یا سایر مشکلات هورمونی، شرایط ژنتیکی، تومورها یا عفونتهای مغز و آسیبدیدگی به مغز میتوانند در این زمینه تاثیر گذار باشند.
دو نوع بلوغ زودرس وجود دارد که یکی از آنها ممکن است نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشد. علائم متداول تغییر زودرس، ظاهر زودرس موهای زائد و بو بدن است. ممکن است دختران رشد زودرس پستان را تجربه، اما این اغلب بافت چربی است. بیشتر این تغییرات رشد طبیعی و جسمی هستند که باعث نگرانی افراد نمیشود و نیازی به درمان ندارند.
نوع بلوغ زودرس ترکیبی از ژنتیک، محیط و عوامل فردی مانند وزن است. از طرف دیگر بلوغ زودرس ممکن است نشانگر مشکلات اساسی باشد که در این شرایط ممکن است بلوغ از قبل از 7 تا 8 سالگی در دختران و قبل از 9 سال در پسران شروع شود و با رشد پستان در طی 4 تا 6 ماه یا آلت تناسلی و بزرگ شدن بیضه در پسران همراه باشد و بهطور کلی رشد سریعی دارند که حتی ممکن است نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشند. در این شرایط نوجوان نیاز به روشهای درمانی برای متوقف کردن تأثیر هورمونها خواهد داشت.
اگر یک دختر تا سن 14 سالگی هیچ علامتی از رشد پستان نداشته باشد یا تا 16 سال قاعدگی نداشته باشد، یا بیضههای پسر تا 14 سالگی ایجاد نشده باشد، باید به پزشک مراجعه کنند. در این شرایط پزشک میتواند با تجویز آزمایش خون مشکلات هورمونی را تشخیص دهد و یا با استناد به نتایج MRI یا سونوگرافی وضعیت غدد تناسلی را بررسی و ارزیابی کند. شرایط ژنتیکی مانند سندرم عدم حساسیت آندروژن (AIS) میتواند بر آن تأثیر بگذارد. AIS مواردی است که بدن از برخی از هورمونها استفاده نمیکند.
بلوغ دیررس معمولاً با استفاده از داروهای هورمونی با موفقیت درمان میشود. بعضی اوقات، بلوغ تاخیری جنبه ارثی دارد و رشد فرد پس از تاخیر به طور عادی پیش میرود. بلوغ تاخیری در پسران بسیار بیشتر از دختران دیده میشود.
بسیاری از دخترانی که زیاد ورزش میکنند و چربی بدن بسیار کمی دارند ممکن است بلوغ دیررس را تجربه کنند، زیرا به نظر میرسد مقدار مشخصی از چربی بدن برای شروع بلوغ لازم است.
سایت زیب اندام گردآورندهی مقالات معتبر دنیا به صورت رایگان بوده که، شما میتوانید برای مطالعه مقالات تخصصی بیشتر به وبلاگ ما مراجعه کنید، همچنین شما میتوانید با ثبت نام در در وب سایت زیب اندام در زمینه های تناسب اندام و رژیم مشاوره رایگان بگیرید و در کنار خانواده زیب اندام اهدافتان را تخصصیتر دنبال کنید.