prev
next
یک فوقتخصص کلیه با اشاره به اینکه در 85 تا 90 درصد موارد علت مشخصی برای بیماری فشارخون وجود ندارد، بهترین راه مقابله با این بیماری را پیشگیری عنوان کرد. فشارخون طبیعی بدن را 12 روی 8 عنوان شده است و با بالا رفتن فشارخون از 14 روی 9 فرد به بیماری فشارخون مبتلا است. با داشتن فشارخون 12 روی 8 تا 14 روی 9 فرد مستعد بیماری فشارخون میباشد و در صورت پیشگیری نکردن فرد به بیماری فشارخون مبتلا خواهد شد. کشیدن سیگار، چاقی، عدم تحرک، بالا بودن چربیخون ( کلسترول ) و مصرف نمک از جمله عوامل زمینهساز ابتلا به بیماری فشارخون است.
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه وزارتبهداشت سال گذشته گفته بود که میزان مصرف نمک در ایران، دو برابر استاندارد جهانی است. به گفته خانم دکتر عبداللهی، متوسط مصرف نمک در بین ایرانیها 10 تا 12 گرم است. خبرنامه بهداشتی دانشگاه هاروارد حدود 10 سال پیش نوشته بود که بعضی دانشمندان اعتقاد دارند مصرف بالای نمک، تأثیر ناچیزی بر سلامت دارد و لزومی ندارد که مردم را بهدلیل این مصرف ناچیز از خوردن این چاشنی لذتبخش محروم کنیم اما سازمان بهداشتجهانی بهعنوان مرجع علمی دنیا که همه محققان آنرا قبول دارند، مصرف نمک را حداکثر 5 گرم مجاز میداند و بیش از این مقدار نمک را برای تندرستی زیانآور قلمداد میکند.
چون در متون انگلیسی، این مقدار را معادل یک teespoon دانستهاند، در ترجمههای فارسی هم آنرا یک قاشق چایخوری فرض میکنند اما سؤال بیشتر مردم این است که با وجود 4 یا 5 نوع قاشق چایخوری که از یک و یک پنجم تا دو برابر کوچکترین قاشق چایخوری، افزایش حجم دارند، کدام یک ملاک این 5 گرم است؟ برای همین هم بعضی پزشکان معادل 5 گرم را یک قاشق چایخوری، بعضی دیگر، یک و نیم قاشق چایخوری و برخی هم یک قاشق مرباخوری ذکر کردهاند.
بعضی از مردم فکر میکنند که فقط پودر سفیدرنگی که در نمکدان یا بستههای نمک در سوپرمارکتها فروخته میشود، نمک است اما این تصور نادرست است. چون ماده اصلی نمک خوراکی یعنی سدیم، در بیش از 60 درصد مواد خوراکی از جمله نان و گوشتهای فراوری شده و حتی مواد طبیعی خوراکی که در کشاورزی به دست میآید نیز وجود دارد. پس واقعیت مطلب این است که کل نمکی که در قابلمه و سر سفره و در مواد غذایی و آجیل و کالباس و حبوبات و نان هست، باید در تمام شبانهروز در مجموع 5 گرم باشد؛ بنابراین پس از محاسبه تقریبی نمکهای موجود درسایر مواد غذایی، نمک خوراکی که باید بهطور خالص خورده شود، خیلی کمتر از نصف قاشق چایخوری خواهد بود.
میزان توصیهشده مصرف نمک روزانه برای بیماران مبتلا به فشارخون بالا و بیماریهای قلبی و عروقی، کمتر از 3 گرم معادل نصف قاشق مرباخوری در طول روز است. البته در پیشگیری از پرفشاری خون، حتماً باید به نمک پنهان یا سدیم موجود در مواد غذایی مانند فستفودها، سسها، شور و ترشیها، تنقلات مانند چیپس، پفک و آجیل توجه کرد و مصرف زیاد اینها میتواند زمینه بروز فشارخون بالا را فراهم کند.
سایت زیب اندام گردآورندهی مقالات معتبر دنیا به صورت رایگان بوده که، شما میتوانید برای مطالعه مقالات تخصصی بیشتر به وبلاگ ما مراجعه کنید، همچنین شما میتوانید با ثبت نام در در وب سایت زیب اندام در زمینه های تناسب اندام و رژیم مشاوره رایگان بگیرید و در کنار خانواده زیب اندام اهدافتان را تخصصیتر دنبال کنید.