prev
next
میلیون ها نفر غده ی تیروئید بیش فعال یا پرکار دارند. بسیاری افراد نمی دانند که پرکاری تیروتید دارند.
این بیماری که به پرکاری تیروئید معروف است بیشتر در خانمها نسبت به مردان رخ می دهد.
از آنجا که غده ی تیروئید متابولیسم بدن را کنترل می کند یک تیروئید بیش فعال و یا پرکار باعث می شود بدن بیش از حد انرژی مصرف کرده و در کار قسمت های مختلف آن کاهش عملکرد داشته باشد.
پرکاری تیروئید زمانی اتفاق میافتد که غده تیروئید بیش ازحد تترا یدوتیرونین (T4) یا تری یدوتیرونین (T3) یا هردوی این هورمونها را ترشح کند.
تشخیص به موقع و درمان مناسب میتواند علائم پرکاری تیروئید را از بین ببرد و از عوارض جانبی آن جلوگیری کند.
فعالیت بیش از حد غده تیروئید, میتواند متابولیسم یا سوخت و ساز بدن را بر هم بزند. باعث کاهش وزن و بدخوابی یا بیخوابی شود. همچنین پرکاری تیروئید سبب لرزش دست و افزایش سرعت ضربان قلب میشود. قاعدگی نامنظم در زنان مبتلا و همچنین حرکات مکرر روده از جمله علائم شایع زنانه پرکاری تیروئید است. موارد دیگر علائم پرکاری تیروئید عبارتند از:
اگر هر یک از این علائم را داشتید با پزشک خود تماس بگیرید و در مورد آزمایش تیروئید خود سوال کنید.
یک تیروئید بیش فعال در صورت عدم درمان می تواند مشکلات سلامتی دیگری مانند افزایش خطر پوکی استخوان و مشکلات احتمالی قلبی ایجاد کند.
استفاده از داروهای ضد تیروئید که مانع از تولید هورمونهای T3 و T4 میشوند, سه ماه پس از مصرف این داروها علائم به تدریج از بین میروند ولی ممکن است بیمار لازم باشد تا یکسال یا بیشتر از دارو استفاده کند.
این دارو به شکل خوراکی مصرف شده و غده تیروئید آن را جذب میکند جذب شدن ید توسط تیروئید به تدریج موجب تخریب آن میشود و همین به نوبه خود باعث کاهش علائم پرکاری تیروئید میشود ممکن است لازم باشد تا درمان تکرار شود این یک درمان دائمی پرکاری تیروئید است با اینحال به دلیل تخریب غده تیروئید لازم است تا بیمار برای همیشه از هورمونهای تیروئید استفاده کند.
این روش با حذف جزئی و یا کلی غده تیروئید یا به اصطلاح تیروئیدکتومی همراه است این یک روش ایمن و موثر برای درمان پرکاری تیروئید است ولی با اینحال امکان آسیب به تارهای صوتی و دیگربافتهای اطاف تیروئید نیز وجود دارد, در صورت حذف کلی تیروئید لازم است بیمار تا آخر عمر هورمون تیروئید مصرف کند در بسیاری از موارد سرطان تیروئید این روش به عنوان بهترین و بالاترین اولویت در درمان مد نظر قرار میگیرد.
آر اف نوعی از امواج رادیویی است که با ایجاد نوسان بین ملکولها در فرکانس بالا و نیز نوسان بین ملکولهای دوقطبی در بافت باعث ایجاد اصطکاک و تحریک یونی شده که با تولید گرما باعث درمان و از بین رفتن ندول میشود, در طی تحقیقات انجام شده نشان داده شده است که در یک دوره شش ماهه بین 55 تا 85 درصد شاهد کاهش حجم توده خواهیم بود.
این روش در ایران نیز در حال انجام است به طور کلی میتوان گفت بیمارانی که با پدیده ندول تیروئید مواجه هستند و نیاز به درمان دارند با کمک این روش شانس این را دارند که بدون جراحی و بستری و از دست دادن غده تیروئید مشکلشان را حل کنند ولیکن این مطلب بسته به ندول تیروئید و شرایط بیمار است و بیمار بایست برای مشاوره آر اف اقدام نموده تا پس از انجام بررسیهای پزشکی و معاینات نحوه درمان برای بیمار شرح داده شود.
به خاطر آنکه در پرکاری تیروئید انرژی مورد نیاز بین 50 تا 60 درصد افزایش مییابد, افراد مبتلا به پرکاری تیروئید باید از یک رژیم پرکالری استفاده کنند که چیزی در حدود 40 کیلوکالری به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن میشود. در این حالت بهتر است فرد رژیم غذایی خود را طوری تنظیم کند که تعداد وعدههای غذایی در روز بیشتر شود, اما حجم هر وعده کم باشد.
با توجه به افزایش نیاز ویتامینها استفاده از مکمل ویتامین C, ویتامین B کمپلکس خصوصاً ویتامینهای B1, B2, B6 و B12 همراه رژیم غذایی بسیار مفید هستند. به طور کلی استفاده از مولتیویتامین و مولتی مینرال توصیه میشود.
به نظر میآید مقادیر زیاد ویتامین A باعث مهار عملکرد غده تیروئید و بهبود علایم بیماری گریو میشوند. مکمل ویتامین C نیز برای بهبود علایم و شرایط متابولیکی مفید است.
استفاده از گواتروژنهای طبیعی: منظور از گواتروژنها ترکیباتی هستند که باعث کاهش عملکرد غده تیروئید میشوند. بنابراین استفاده از آنها به هنگام پرکاری تیروئید موثر خواهد بود.