prev
next
آیا وقتی سرما میخورید و عطسه و سرفه میکنید نباید به باشگاه بروید؟ آیا رفتن به باشگاه در زمان بیماری ایراد دارد؟
محیط اطراف ما بسیار میکروبی است. هر روز باکتریها، ویروسها، قارچها و انگلها سعی میکنند شما را از پا در آورند. میکروبهای بیماریزا به دستگاه تنفسی فوقانی حمله میکنند. هدف بیشتر آنها سرماخوردگی، سرفه، آنفلونزا، سینوزیت، عفونتهای گلو و گوش میانی است.
خوشبختانه، سیستم ایمنی، برنامهریزی شده است. هنگامی که با هجوم میکروب از بیرون به بدن رو بهرو میشود، به سختی کار میکند تا از شما دفاع کند. سلولهای ایمنی که از مغز استخوان و غده تیموس منشا میگیرد از راه گرههای لنفوی، طحال و غشای مخاطی با میکروبهای موجود در دهان، روده، ریهها و مجاری ادراری میجنگند. سیستم ایمنی طبیعی بدن، اولین خط دفاعی است. این سیستم شامل:
سیستم ایمنی اکتسابی، پیشرفتهتر است و سلولهای بسیار پیشرفتهای دارد؛ زمانیکه سیستم ایمنی طبیعی شکست خورد، سیستم ایمنی اکتسابی وارد میشود، میکرو ارگانیزمها را نابود میکند و مانع از بیشتر شدن آنها میشود.
سلولهای سفید خونی، یک حافظه دارند که سبب میشود پاتوژنها را به مرور زمان بشناسند و یک روش هدفمند برای هر پاسخ ایمنی داشته باشند؛ به همین سبب میگوییم ایمنی را میسازیم. نظریه واکسیناسیون و بیشتر طب مدرن نیز همین است.
اگر با اولین گرفتگی بینی، تمرین را به وقفه میاندازید، کمی صبر کنید. مگر اینکه واقعا احساس واژگون شدن داشته باشید، در غیر اینصورت سعی کنید در اولین روزهای مریضی، ورزشی کم شدت و آرام، با ضربان قلب پایین داشته باشید.
بین تمرین و فعالیت جسمی تفاوت وجود دارد. برنامه ورزشی ساختاری ( برنامههای که در آن عرق میکنید، سنگین نفس میکشید و به سختی کار میکنید ) پاسخ استرس را در بدن فعال میکند.
وقتی سالم هستیم، بدن به راحتی میتواند با این استرس هماهنگی پیدا کند. در حقیقت، این هماهنگی پیوسته سبب تناسب اندام و قوی شدنمان در طول زمان میشود؛ اما زمانی که بیمار هستیم، استرس وارد شده ممکن است بیشتر از حدی باشد که سیستم ایمنی بتواند پاسخگو باشد.
با وجود این، دلیلی ندارد با گرفتگی بینی، به سمت رختخواب شیرجه بروید (مگر اینکه واقعا حال بدی داشته باشید) و در این حالت، حرکتهای کم شدت و آرام نباید سبب اذیت شدن شما شود.
حرکتهایی مانند:
با همه اینها، تمرینهای طولانی و شدید نیز میتواند عفونت را بیشتر کند؛ برای مثال دوی ماراتون میتواند سیستم ایمنی را تا 72 ساعت سرکوب کند. به جز ورزش موارد دیگر نیز بر روی سیستم ایمنی بدن تاثیرگزار است.
استرس فیزیکی: ورزش، تمرین، کار فیزیکی، عفونت و…
استرس روانی: روابط، شغل، مالی
استرس محیطی: گرما، سرما، تماس نور/تاریکی، آلودگی، ارتفاع
استرس سبک زندگی: داروها، رژیم غذایی، بهداشت
فاکتورهای موقتی و دائمی زیادی وجود دارد که وقتی با ورزش و سایر عوامل استرسزا ترکیب شود، میتواند سیستم ایمنی را به خطر بیندازد و بر تصمیم گیریتان در انتخاب ورزش تاثیر بگذارد.
سن: سیستم ایمنی طبیعی با افزایش سن ضعیفتر میشود؛ اما با فعال بودن و داشتن رژیم غذایی سالم میتوانید با این تغییرات مبارزه کنید.
جنسیت: در حالی که استروژن طبیعی بدن زنان بهطور کلی سیستم ایمنی را بهتر میکند، اندروژن مردان باعث سرکوب آن میشود.
خواب: خواب کم یا بیکیفیت میتواند عملکرد سیستم ایمنی را ضعیف کند.
چاقی: براساس پژوهشها افراد چاق، احتمالا به سبب متابولیسم غیرعادی در مقابله با عفونت، سختی بیشتری متحمل میشوند.
دمای هوا: این تئوری وجود دارد که هوای سرد، سیستم ایمنی را سرکوب میکند؛ شاید به دلیل پاسخ انقباض عروقی که در بینی و مجاری تنفسی بالایی اتفاق میافتد.
سن تمرینی: هرچقدر تناسب اندامتان کمتر باشد، عوامل استرسزا بیشتر به بدن و عملکرد ایمنی تاثیر میگذارد.
مبتدیان باید از ورزش در محیط سرد پرهیز کنند؛ زیرا باعث میشود علائم سیستم تنفسی بدتر شود.
علائم سوزش گلو، عطسه، آبریزش بینی: ورزشهای کم شدت و آرام
درد عضله/مفصل، سردرد، تب، ضعف، اسهال و استفراغ: هیچ نوع ورزشی
بدون تب یا بدتر شدن علائم سر: ورزش سبک به مدت 30 تا 45 دقیقه
با افزایش تب، افزایش عطسه، اسهال یا استفراغ: هیچ نوع ورزشی
بگذارید هدایتگر شما علائمتان باشد. اگر میتوانید پیادهروی کنید و یا ورزشهای هوازی سبک داشته باشید. اگر میخواهید تمرین سبک وزنه، با تکرارهای بالاتر و فقط حرکت داشته باشید، ایرادی ندارد.
اگر هم میخواهید با بچهها بنشینید و فیلم کمدی ببینید، مشکلی ندارد چون خنده نیز خود دارو است. همچنین مهم است که کمکم به یک برنامه تمرینی برگردید، که با دوره بیماری تناسب دارد.