prev
next
زنجبیل یکی از قدیمیترین مواد دارویی در جهان است که در برخی متون قدیمی از آن با نام زنجفیل یا شنگویر نیز یاد شده که در دستهبندی مفیدترین و پرکاربردترین ادویهجات قرار داشته و سرشار از مواد مغذی و ترکیبات زیست، فعالی است که برای مغز و بدن انسان مزایای فراوانی را بههمراه دارند. همچنین علاوه بر جنبههای درمانی بهعنوان یکی از چاشنیهای مغذی در تهیه و طبخ بسیاری از غذاهای ایرانی، هندی و چینی استفاده میشود. زنجبیل تقریبا در سراسر جهان بهویژه طب سنتی هند، آیورودا، مکتب طبسنتی ایران و طبسنتی چین، بهعنوان یکی از مهمترین گیاهان دارویی که جنبههای درمانی مختلفی دارد، شناخته شده است. جنس زنجبیل سردهای از تیره زنجبیلیان علفی ایستاده است که چند ساله با حدود 70 گونه بومی آسیای جنوبشرقی است، با ساقه باریک و نی مانند و برگهای سرنیزهای سـبز براق که از زمین ساقهای غدهای میرویند؛ گلهای آنها سبز مایل به زرد با لبهای ارغوانی و لکههای کرم رنـگ و گل آذین مخروطی و کوچک و سنبلهای متراکم است که در تابستان از زمین ساقه بیرون میزند.
زنجبیل که تاریخچه مصرف آن به 5000 سال پیش بر میگردد، از گیاه زرد رنگ دارای رگههای بنفش با نام علمی Zingiber officinale بهدست میآید. اگرچه معمولاً از زنجبیل بهعنوان ریشه آن گیاه نام برده میشود ولی در اصل قسمت مورد استفاده گیاه ساقه متورم شده زیرزمینی آن است که ریزوم نام دارد.
زنجبیل دارای شناسنامهی تغذیهای بسیار عالی، حاوی پروتئین، کلسیم، آهن، اسید فولیک، کربوهیدرات، قند، فیبرهای محلول و نامحلول، سدیم، ویتامینها، مواد معدنی، اسیدهای چرب، و آمینو اسیدها است که همهی اینها زنجبیل را بهعنوان منبعی برای عناصر غذایی ارزشمند تبدیل کردهاند.
ترکیبات فعال در زنجبیل عبارتند از: gingerol، shogaol، paradol، zingerone، zerumbone، dehydro، terpenoids و flavonoids [ R ]، تمام این ترکیبات دارای فعالیتهای آنتیاکسیدانی هستند. در حالیکه برخی از آنها دارای خواص ضد تومور، ضد التهاب، ضد میکروب، مسکن درد و فعالیتهای حفاظتی کبد هستند.
خواص زنجبیل برای سلامتی بهخوبی مستند شده است و در سراسر جهان به عنوان یک دارویی طبیعی هزاران سال است که استفاده میشود. در واقع در متون بسیاری از کتب طب سنتی چینی، رومی، یونانی، عربی و سانسکریت، استفاده از ریشه زنجبیل برای کمک بهبهبود سلامت و درمان بیماریها ذکر شده است.
خواص آنتیاکسیدانی زنجبیل و کاهش تریگلیسرید خون، به درمان کبد چرب کمک کرده و مصرف زنجبیل با کاهش التهاب و رشد سلولهای سرطانی از بروز سرطان کبد پیشگیری میکند.
زنجبیل باعث کاهش سطح قند خون شده و مصرف منظم آن از بروز دیابت نوع 2 و چاقی پیشگیری میکند. زنجبیل همچنین خطر ابتلا به نفروپاتی دیابتی ( آسیب کلیه ناشی از قند خون بالا ) را کاهش میدهد و میتواند حساسیت انسولین را افزایش دهد و قابلیت تعادل و حفظ میزان مناسب قند خون را نیز دارا میباشد.
نتایج پژوهشی نشان داد که ترکیب زنجبیل و عسل برای کنترل قند خون بسیار موثر است زیرا باعث افزایش جذب گلوکز به سلولهای ماهیچهای میشود. پس مصرف ترکیب زنجبیل و عسل باعث جلوگیری از دیابت و کاهش میزان قند خون و LDL کلسترول میشود.
سایت زیب اندام گردآورندهی مقالات معتبر دنیا به صورت رایگان بوده که، شما میتوانید برای مطالعه مقالات تخصصی بیشتر به وبلاگ ما مراجعه کنید، همچنین شما میتوانید با ثبت نام در در وب سایت زیب اندام در زمینه های تناسب اندام و رژیم مشاوره رایگان بگیرید و در کنار خانواده زیب اندام اهدافتان را تخصصیتر دنبال کنید.